Tvärsektoriellt samarbete i gränsöverskridande områden

Några administrativa gränsområden har nyligen blivit definierade som gränsöverskridande områden, områden som utmanas av olikheter mellan urbana och rurala områden.

I gränsöverskridande områden är tvärsektoriella samarbeten en form av organisation för att möta dessa utmaningar och för att motverka olikheter. Tvärsektoriellt samarbete blir, trots sin komplexitet, en mer och mer använd strategi i administrativt gränsöverskridande områden, mellan kommuner, regioner, länder eller kluster av länder. Sektorer samverkar för att möta utmaningar för en lokal som global hållbar utveckling, genom att inspirera till en förändring av strategi och vanligt använda och traditionella ledningsmetoder för hantering av gränsöverskridande utmaningar.

Denna fallstudie är genomförd av forskare med en ‘realist view’ genom att utforska tvärsektoriellt samarbete som organisation för att organiseras i gränsöverskridande områden. På båda sidor om den administrativa gränsen i gränsöverskridande områden existerar tre huvudsakliga samhällssektorer – offentlig, privat eller tredje sektor. Dessa representerar alla en samarbetande intressent i tvärsektoriellt samarbete i denna studie.

För att en hållbar utveckling i gränsöverskridande områden, genom tvärsektoriella samarbeten, ska lyckas så ifrågasätts om ledningsmetoder som Resurshantering och Intressenthantering är tillräckliga för att möta olika dimensioner, komplexiteter och utmaningar som finns i gränsöverskridande områden.

I denna fallstudie har byn Röstånga studerats för att utreda vilka ledningsmetoder som organiseras i praktiken för tvärsektoriella samarbeten längs med den administrativa kommungräns som befinner sig mellan Svalöv Kommun och Klippan Kommun i Skåne län. Fundamentala faktorer för organisation av tvärsektoriella samarbeten i gränsöverskridande områden har genomsyrande identifierats och utvecklats.

För att organisera tvärsektoriella samarbeten har forskarna bidragit med ytterligare faktorer som finns gemensamt för offentlig och tredje sektor att bemöta, benämnda som ‘övriga utmaningar’. Dessa är identifierade till att vara mötesplatser, lokal logik och socialt kapital. Utmaningar som dessa behandlas varken genom ledningsmetoden Resurshantering eller genom Intressenthantering. Dessa ‘övriga utmaningar’ behöver därför tas om hand om och bemötas genom att komplettera befintliga ledningsmetoder för att organisera för tvärsektoriella samarbeten i gränsöverskridande och rurala administrativa områden.

Som sammanfattande diskussion utvecklar forskarna en ny ledningsmetodik för att hantera samhällsutmaningar: ‘Social Issue Management Approach’ som integrerar ledningsmetod för organisation av tvärsektoriella samarbeten i gränsöverskridande områden och utvecklar en Intressent-hantering med en ‘Management-With-Stakeholders Approach’, som utvecklas med intressenter, utan att ha någon organisation i centrum, och istället har samhällsutmaningen (social issue) i centrum, som bemöts gemensamt ‘med’ andra sektorer och intressenter.
Forskarna anser därför Social Issue Management Approach som en ideal strategi för att organisera för tvärsektoriella samarbeten i gränsöverskridande områden.

– Original title of Master thesis in Leadership for Sustainability is:

”Cross-Sector Collaboration in Cross-Border Areas: The Case of Röstånga”
by Thomas Mogren and Sadik Tabar (2014):
Cross-Sector Collaboration in Cross-Border Areas (download fulltext)

Contacts: thomas.mogren@hallbartevent.se ; sadiktabar@gmail.com

 

Annons

En reaktion på ”Tvärsektoriellt samarbete i gränsöverskridande områden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s